A tavaszi napéjegyenlőség spirituális jelentősége

„Ahelyett, hogy szembesülnénk megértésünk korlátainak elsöprő bizonyítékával, inkább azzal vádoljuk álmainkat, hogy nincs értelme.”

Erich Fromm

2022-ben március 20-án, vasárnap az északi félteke köszöntheti a tavaszt, hiszen ezen a napon újra elérkezik a tavaszpont. Magyarországon 16:33-kor lesz a meteorológiai tavasz és az asztrológiai újév kezdetét jelentő tavaszi napéjegyenlőség.

A tavasz jelentése „új” és „friss”, a napéjegyenlőség (equinox) pedig a latin aequus (egyenlő) és nox (éjszaka) szóból származik. A tavaszi napéjegyenlőség idején a nappal és az éjszaka egyensúlyát élhetjük meg, ami azonos mennyiségű fényt és sötétséget jelent egyazon nap. A decemberi napforduló (az év legrövidebb napja) után egyre hosszabbodnak a nappalok, és a tavaszi napéjegyenlőség idején érik el az éjszakával azonos hosszúságot, ami fordulópontot jelent, hiszen innentől a fény lassan átveszi a sötétség helyét. Ennek hatására megtapasztalhatjuk az elménkben és testünkben szunnyadó energiák újraéledését, új erőre kapunk.

De mit is jelent mindez?

Ahogyan a sötétség egyre csökken és a fény pedig növekszik, úgy érezhetjük a bennünk rejlő energiák növekedését is, hiszen felszáll a köd, az álmos takaró lehullik rólunk, amelybe az elmúlt hónapokban belegubóztuk magunkat. Az év legsötétebb hónapjaiban inkább befelé, önmagunkba fordultunk, és a belső sötétségben, az elmúlás csöndjében időztünk, amire a téli energiáink ösztönöztek minket. Beleeshetünk abba a hibába, hogy félünk ettől a belső sötétségtől és attól, hogy a fény sosem tér vissza.

De ahogyan a Föld forog a tengelye körül, úgy fordulatról fordulatra hozza magával a fényt, és így mi is bízhatunk saját fényünk és energiánk visszatérésében, mint ahogyan a belső kertünk gazdagságában is.

Nehéz abban hinni, hogy van értelme az életünknek olyankor is, amikor nem vagyunk produktívak, de a Föld ritmusa és a ciklikus változások megmutatják nekünk, és bátorítanak minket arra, hogy a sötétségben pihenjünk és hagyjuk, hogy a fény bontakoztasson ki minket, és segítsen nekünk kivirágozni anélkül, hogy ezt erőltetnénk.

Lehetőség a megújulásra

Hidd csak el, hogy vannak belső árapályok, akárcsak a tengereknél. Ha csak arra gondolunk, hogy a Földön élünk és a testünk 75%-a víz elhihetjük, hogy hatással van ránk az összes varázslatos erő, ami az Univerzumban fellelhető, még azok is, amelyeket a tudatunk nem ért. Ahogyan megtapasztalhatjuk az élet ciklusait, a Föld, a Nap és a Hold változásait, úgy a belső létállapotainkat is, amik befolyásolják a jelenlevő energiáinkat, amivel a legtöbben nem vagyunk tisztában. Gyakran érezzük magunkat zavarodottnak, nyugtalannak, elakadunk, vagy tehetetlenek vagyunk arra vonatkozólag, hogy változtassunk a gondolkodásunkon. A fény visszatérése lehetőséget nyújt számunkra, hogy elengedjük félelmeinket és átadjuk magunkat az újnak.

Legtöbben sajnos annyira eltávolodtunk a belső útmutatásainkról, hogy amikor a lelkünk vonzása és a belső hang erőssé válna, egyszerűen elnémítjuk, és az érzéseinket válságként határozzuk meg, nem pedig egy új kezdetnek.

Tavasszal eljön a felfrissülés és újjászületés megünneplésének ideje, és annak az ideje is, hogy mozgósítsuk energiáinkat a regenerálódáshoz és önmagunk mozgósításához, hogy álmainkat valóra válthassuk. Őseink az idők kezdete óta ünnepléssel és rituálékkal adóztak a tavasz kezdetének, és a Naphoz, mint a fényünk és életerőnk forrásához fűződő kapcsolatunk tiszteletére különböző rítushelyeket hoztak létre.

Téged is arra buzdítalak, hogy az elkövetkezendő napokban tégy valamilyen szimbolikus dolgot az élet tiszteletére. Gyújts gyertyát és mondj áldást az életedre és a testedben élő energiára. Igyekezz minden nap néhány percig csendben befelé fordulni és figyelni, hogy mit üzen a belső hangod, hiszen nagyon fontos szerepe van az életedben, és minél jobban képes vagy hallgatni rá, annál jobban tudod jó irányba terelni az életed.

⋙ Tavaszi napéjegyenlőségi rituálé

Amikor átváltunk a csodálatba és érdeklődésbe, olyankor megnyílik előttünk a belső bölcsesség kapuja, ami erőt ad egy olyan elmozdulásra, amely egy új irányra világít rá.

A mélyebb vágyainkhoz való kapcsolódás nem azt jelenti, hogy minden kérdésünkre tudjuk a választ, hiszen csak a nem tudásban lehetünk igazán befogadóak, és a befogadás segítségével lehetünk képesek újat felfedezni, tanulni és fejlődni.

Ha igazán őszinték vagyunk önmagunkkal, és megtanuljuk a nem-tudás és az eredményhez való nem-ragaszkodás gyakorlatát, akkor új lehetőségeket és természetes áramlást hívunk életünkbe.

Meditáció

Önmagad megismerése minden bölcsesség kezdete

Lehet, hogy felmerül benned a kérdés: „Hol kezdjem? Hogyan kezdjem?” Kezdd azzal, hogy a belsőd hívására válaszolsz, és hallgatsz a belső hangodra, amely vezethet téged.

A változástól való félelem teljesen normális dolog, de vannak olyan módszerek, amelyekkel megtanulhatod legyőzni a félelmeidet, és a belső útmutatásod szerint kezdhetsz cselekedni, ami egy boldogabb élethez és a világban való természetes létezéshez vezet.

Itt az ideje, hogy végezz valami kellemes tevékenységet. Légy játékos! Itt a tavasz!

Forrás: https://exploredeeply.com

Scroll to Top