Mi az a művészetterápia?

A művészetterápia olyan terápiás folyamat, ahol a művészetet mintegy eszközként használjuk lelki történéseink megértéséhez vagy nonverbális kommunikációhoz.

Bármely művészeti ággal találkozunk akár befogadóként, akár alkotóként, hatással van lelki folyamatainkra, és gyógyíró erővel rendelkezik. A művészetterápia sok mindent magában foglalhat; zeneterápia, mozgásterápia, irodalomterápia, meseterápia, drámaterápia, képzőművészet-terápia, stb.

Fontos, hogy nincs szükség semmilyen művészeti beállítódásra, előképzettségre vagy tehetségre! A művészetterápiában nem az esztétikai szempontok fontosak, hanem maga a folyamat, a hangsúly a biztonságos és bizalmas környezetben történő szabad önkifejezésen van, hiszen így ki tudjuk fejezni a szavakkal nem megfogalmazható érzéseinket, gondolatainkat pusztán szimbólumokkal.

Művészetterápia megközelítései


A művészeti eszközök több lehetőséget is kínálnak a terápiában való alkalmazásra.

  • Aktív: A terápiás folyamatban a résztvevő alkotásokon keresztül fejezi ki magát, ebben jeleníti meg érzéseit.
  • Befogadó: A terápiás folyamatban kész műalkotások, és ezek által keltett érzések feldolgozása történik.
  • Alkotásközpontú: A terápia lényege maga az alkotás. Az alkotás elkészültével a terápiás folyamat is véget ér.
  • Az alkotás mint eszköz: Maga az alkotás a terápiában részt vevők kommunikációjának az alapja. Ennél a módszernél az alkotás feldolgozásra, megbeszélésre kerül.

Művészetterápia hatása


Művészetterápia korhatár nélkül alkalmazható egészségeseknek és betegeknek, egyénileg vagy csoportban egyaránt. Alkalmas önfejlesztésre, traumák feldolgozásának segítésére, érzelmek beazonosítására, lelki egyensúly helyreállítására.

A művészetterápia ereje abban rejlik, hogy minden alkotás tulajdonképpen valamilyen belső tartalom kifejeződése. Alkotás közben és után felismerhetünk összefüggéseket belső világunk, érzéseink és viselkedésünk között, amivel tovább dolgozhatunk.

⋙ KKM módszer