Szent Patrik nap

Bár a Szent Patrik nap az ír kultúrához és történelemhez kötődik, egyre népszerűbbé válik szerte a világon. Az ünnepet minden év március 17-én tartják – ami Szent Patrik, Írország védőszentje, – halálának évfordulójára esik. Szent Patrik az 5. században élt, és legendák szerint ő hozta el a kereszténységet Írországba.

Az ünnepi események közé tartozik a körmenet, az ír néptáncos műsorok, a zenélés és az ír konyha finomságainak élvezete. De ezen a napon bőségesen fogynak az alkoholos italok is, különösen az ír whiskey és a Guiness sör. Az emberek általában zöld ruhát öltenek ilyenkor, mivel ez Írország hagyományos színe, és az ünnepi díszítésekben is a zöld szín tölti be a legnagyobb szerepet.

Az ünnepet ma már nem csak Írországban tartják meg. Számos városban rendeznek Szent Patrik-napi parádékat, különösen azokban az országokban, ahol nagy az írek lakta terület, mint például az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Közép-Európában általában nem szokás ünnepelni a Szent Patrik napot hivatalosan, és nem tartozik a hagyományos ünnepek közé. Ennek ellenére, a nagyobb városokban és turisztikai célpontokban lehet találni Szent Patrik-napi ünnepléseket és rendezvényeket, ahol leginkább az ír kultúra és a zenék kerülnek előtérbe.

Szent Patrik legendája

Szent Patrik legendája szorosan összekapcsolódik az Írországi, és az 5. században zajló történelmi eseményekkel. Szent Patrik a legenda szerint Skóciában született, majd az angolszászok foglyaként került Írországba, ahol rabszolgaságban élt és dolgozott. Az Írországban eltöltött idő alatt tanult meg írül, és később áttért a keresztény hitre.

Az egyik legismertebb történet Szent Patrik legendájában az, hogy az ír pásztorfiúk elrabolták őt, majd a fogolyként dolgozó Szent Patrik megtérítette őket a keresztény hitre. Ezt követően Szent Patrik Írország különböző részein járva hirdette a keresztény hitet, és a hagyomány szerint számos csodát tett.

A legenda szerint Szent Patrik használta a hármas levelet, a lóhere levelet, a szentháromság szimbólumaként, hogy egyszerűbben tudja megmagyarázni a keresztény hit alapjait az ír embereknek. Az ő nevéhez fűződik az első ír püspöki szék is, amelynek központja Armagh városában található.

Szent Patrik legendájában létezik egy olyan történet, amely szerint egy Jézustól kapott bottal kiűzte a kígyókat az örökzöld szigetről. Ez a legenda gyakran felmerül az ünnepélyes beszédekben és a Szent Patrik napra készülő dekorációkban, de inkább mitikus és szimbolikus jelentésekre utal. A kígyó szimbolikus szerepet játszik az ír kultúrában és a kereszténységben is. Az ír néphagyományban a kígyók a gonoszt és a pogány szokásokat szimbolizálják, így Szent Patrik kígyóűző története a keresztény hit és kultúra diadaláról szól. Tehát a történet a szimbolikus értelmezésre fókuszál, és nem valóságos történelmi eseményre. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy a mai ismeretek szerint Írországban sosem éltek kígyók.

Bár Szent Patrik legendáját és történetét körülbelül 150 évvel a halála után írták le, szerepe az ír történelemben és kultúrában jelentős. Keresztény tanításai és tevékenysége hozzájárultak az ír nép keresztény hitre való áttéréséhez és a keresztény egyház fejlődéséhez Írországban.

Szent Patrik nap, a szerencse napja

Szent Patrik napján a szerencse és pénz szimbólumai is előkerülnek, amely kapcsolódik a kereszténységen túli hagyományokhoz és a Szent Patrik kultuszhoz is. Az ünnep azon a napon van, amikor az első keresztény misszionáriusok megérkeztek Írországba, és ezzel egy időben mindig nagyszabású vásárok és ünnepségek zajlottak a szigeten. A középkorban Írországban szokás volt, hogy a nemesek és a parasztok egyaránt árulnak és vásárolnak ezen a napon, így pénz áramlott nemcsak a kereskedők és árusok, de az egyszeri emberek zsebébe is.

A zöld szín, amely az ünnepi dekorációk és jelmezek meghatározó színe, a termékenységet és az újjászületést is szimbolizálja, amelyek fontosak a kelta és ír mitológiában. Ugyanakkor a jó szerencse, a pénz és a gazdagság színe is egyben, valószínűleg ehhez a társításhoz hozzá járult a dollár bankjegyek zöld színe is.

A Szent Patrik napi parádékban gyakran megjelennek olyan szerencsét hozó szimbólumok, mint a négylevelű lóhere vagy a csillagokból álló kör, amelyek a kelta és ír hagyományokban fontos szerepet játszanak, de találhatunk zöld pénzérméket is.

Mindenesetre létezik más magyarázat is arra, hogy a szerencse miért társulhat ehhez az ünnephez. E magyarázat miszerint az ünnepi italok, mint az ír whiskey és a sör, amelyeket az ünnepen régebben is gyakran fogyasztottak, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Szent Patrik napját egy jó hangulatú szerencsés napként éljék meg az emberek.

Szent Patrik a művészetben

Szent Patrik sok művészt megihletett az évszázadok során. Mivel előkelő helyen szerepel az ír történelemben és kultúrában, ezért életének történetei, valamint az általa alapított egyház jelképei inspirációt nyújtottak a művészetekben.

A Szent Patrikhoz kapcsolódó legendákból, az ír zenei hagyományokból és az ír népművészetből is merítettek ihletet a művészek. Bőségesen találhatunk Szent Patrikot ábrázoló szobrokat, festményeket, díszített kéziratokat, üvegablakokat és egyéb műalkotásokat a keresztény művészet, a népi művészet és a modern művészet területén egyaránt.

Az egyik legismertebb műalkotás a Book of Kells, egy 8. századi ír kézirat, amely az evangéliumokat és a keresztény tanítást tartalmazza, és amelynek kötése Szent Patrikot ábrázolja.

Szent Patrik a kígyókkal

Emellett számos festmény és szobor is létezik Szent Patrikról, például a „Szent Patrik a kígyókkal” című festményt, amelyen Szent Patrik az ír szigeteken történő kereszténységre térítésekor az utolsó kígyót űzi el a szigetről. Sajnos nincs egyértelmű leírás arról, hogy ezt a híres képet valójában ki készítette.

Számos szobrot is állítottak Szent Patriknak, ilyen a Szent Patrik-székesegyház előtt található szobor, amelyen Szent Patrik a hármas levéllel a kezében látható.

Természetesen nemcsak a képzőművészeket ihlette meg Szent Patrik története, hiszen számos vers, mondóka, dal is született Írországban, amely tartalmában vagy stílusában kapcsolható hozzá. Kevés olyan költemény van, amely Szent Patrikhoz kapcsolható, és magyar nyelven is megtalálhatjuk. Ezek közül választottam egyet, amelyet a Vigilia 1494/3. számában tettek közzé.

Szent Patrik krónikát ír

Ligetem a kis pacsirta
dalának örül,
víg madárkák csicseregnek
a könyvem körül.

Fölöttem, a lomb közt fütyül
sok szürke kakukk.
Zöld erdőben könyvírásra
buzdít a daluk.

(Középkori ír költő)

Scroll to Top