Szent Ágota napja

Ágota a keresztény ókor leghíresebb szentjei közé tartozik. Egyike annak a hét női szentnek, akik Szűz Mária mellett név szerint szerepelnek a szentmise kánonjában. A történet szerint a nemes szűz Catania városában élt, ahol feslett életre akarta csábítani a helytartó.  Arra próbálta kényszeríteni a lányt, hogy tagadja meg Jézust, és a pogány isteneknek mutasson be áldozatot. De Ágota ellenállt, ezért a helytartó börtönbe vetette, és válogatott kínzásokkal gyötörte, amíg meg nem halt. Temetése előtt szép bársonyba öltöztették, hogy leróhassák tiszteletüket iránta az ifjú tiszta lelkek.

A temetés után egy évvel szülővárosában, Cataniában hatalmas tűzláng fakadt ki a hegyből, hogy rázúduljon a városra. Ekkor Ágota segítségét kérték, sírjáról levették a fátylat, és azzal védekeztek a lávafolyam ellen, amely február 5-én állt meg. Az Etna tüze nem pusztította el a várost, és Ágota tisztelete útnak indult. Azóta a Szicíliaiak kérik pártfogását az Etna kitörése ellen, de tűzvész és földrengés ellen is őt hívják segítségül.

Gonoszűző Ágota

A magyar néphit szerint Szent Ágota napján alkalmas az idő leginkább a gonosz szellemek és a kártevők elűzésére. Így aztán az egész házat és hozzá tartozó épületeit teljesen tisztára söpörték, mert azt tartották, hogy így a gonosz szellemek és kártevők is kidobásra kerülnek a szeméttel együtt.

Scroll to Top