A négy elem

Minden elemekből épül fel, legyen az látható vagy láthatatlan – ez az alapja a klasszikus filozófiáknak. Ez a fajta megközelítés segíti az univerzumban való eligazodást és a megértést, hiszen leegyszerűsíti és kategorizálja a világunkat. Az általános elemteóriák négy őselemet említenek.

A négy elem az élet alapja fizikai, biológiai és lelki oldalról egyaránt. Minden elemnek megvan a többitől jól elkülöníthető tulajdonsághalmaza, amely pozitív és negatív minőségeket egyaránt tartalmaz. Igen gazdag szimbólumrendszere van, amelyek hatással vannak ránk.

A foglalkozások során megtanuljuk ezeket felismerni, és megismerhetjük a hozzájuk való viszonyunkat. Ennek szellemében állítom össze a négy elem témáját feldolgozó művészetterápiás foglalkozásokat.

Tűz

Tűz

A tűz elemhez testi-lelki energiákat társítunk, amelyek mozgósítanak és lendületbe hoznak. C. G. Jung ennek magyarázataként az elemet átható, öntörvényűen áramló pszichikai energiák dinamikus töltést nevezte meg. Hirtelen lobbanékonysága pusztító lehet, ha agresszív indulatokat hordoz.

Víz

Víz

A víz elem az életfolyamatok körforgását és megtisztulását biztosítja mind testi, mind lelki értelemben. Testünk nagy része víz, így a szervezetünkben végbemenő folyamatok ehhez az elemhez kapcsolhatók. Lelki értelemben a víz „felelős” az érzelmeink áramlásáért.

Föld

Föld

A föld elem passzív, befogadó, ugyanakkor stabil és biztonságot adó. Testi-lelki szinten a tartást említhetjük mint jellemzőt, ugyanakkor a rugalmatlanság akár negatívum is lehet. A föld elemhez társítható az anyaság, így a teremtés és táplálás minőségei is.

Levegő

Levegő

A levegő elem összeköttetés biztosít a földi (anyagi) és az égi (szellemi) világ között. Szüntelen mozgás és áramlás jellemzi. Lelki vonatkozásban a spiritualitás kapcsolható ehhez az elemhez.

A teljes “Négy elem” sorozat összesen öt kb. három órás foglalkozást tartalmaz. Az első foglalkozás egy bevezető, a további négy foglalkozás az adott elem témája köré épül. A témák feldolgozási sorrendje tetszőleges, de mindenképpen a bevezetővel érdemes kezdeni.

Íratkozz fel hírlevelemre!

Eszköz 1

Értesülj a legújabb tartalmakról!

Betekintő

ceruza_sarga

Művészet-, és meseterápiás foglalkozásokon készült alkotások

Kérd az ajándékot!

Minden évszakban új tartalom

Kérdésed van?

ceruza_kek

info(kukac)lelektunder.hu
www.lelektunder.hu

boritek

„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.”

Carl Gustav Jung

Scroll to Top