OROSZLÁN

„Mások legyőzéséhez erő kell, de önmagunk legyőzéséhez belső erősség.”

(LAO-CE)
Üzenet: Cselekszem

Az Oroszlán legmélyebb motivációja az a vágy, hogy korlátozás nélkül éljen és valósítsa meg önmagát. A Rák passzív, befogadó magatartását aktív cselekvés váltja fel, amely kisugárzik környezetére és befolyásolja. … az Oroszlán saját teremtéseiben, nemző- és teremtő erejében ismeri fel önmagát. … az Oroszlán cselekvése tudatos, szervezett tevékenységre irányul.

Az Oroszlán évszaka

Míg a Rák havában … még a gyümölcsképződés volt terítéken, ekkorra már a gyümölcsök teljesen megértek; a természet egyetlen más időszakban sem ennyire bőkezű, mint most. A Nap, amely ebben a periódusban a legerősebb, meghatározza az életenergiát. … összefügg a Nap és a Nap energiája az életenergiával, életörömmel.

A Nap

Ha az ember szeretne belehelyezkedni az Oroszlán világába… ezt megteheti egy gyakorlat segítségével: Képzeld el, hogy te magad vagy a Nap, átváltozol a Nappá, és érzed, milyen is ez. Először azt veszed észre, hogy energiád és erőd kimeríthetetlen, azután hogy nagyon fontos vagy, hiszen minden körülötted forog. Te vagy a Naprendszer centruma, a bolygók körülötted keringenek. Te vagy a főszereplő, a bolygók pedig a nézőközönséged.

A szív

Az Oroszlán-elv a makro-antroposz szívének felel meg, azt is mondhatnánk, az Oroszlán a kozmikus ember szíve. A szívnek persze a testi megjelenési formáján kívül létezik egy pszichikai megfelelése is. Ahhoz, hogy a Nap-élményt testi szinten is megismételjük, csak be kell csuknunk a szemünket, figyelmünkkel mellkasunk belsejébe kell koncentrálnunk, a szívbe, és meg kell éreznünk: Hogyan érzi magát a szívem a mellkasomban? Tágas, világos, fénnyel telt teremben lakik, nyitott ablakokkal, vagy sötét, elzárt lomtárban? A szív állapotát mindig szem előtt kellene tartanunk, ha nem akarunk szívbeteggé válni. Pszichikai szinten ez azt jelenti, újra és újra fel kell tennünk magunknak a kérdést: Vajon szíved szerint élsz-e, vagy a félelmeid irányítanak?

Források:
Claus Riemann – Mély forrás
Brigitte Hamann – A tizenkét archetípus

Scroll to Top