Szokatlan hagyományok és az Advent

Újra itt az Advent időszaka, a visszaszámlálás karácsonyig. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás már úton van, és itt az ideje, hogy egy újabb adventi naptárat nyissunk fel. Világszerte különböző hagyományok léteznek erre az időszakra vonatkozóan, amik igen sokféle formát ölthetnek, de mind a karácsonyra való készülődésről szólnak. Ezek közül álljon itt öt szokatlan adventi hagyomány.

1. Görkorcsolyázó Mikulások Venezuelában

Vannak, akik egyszerűen nem bírnak karácsonyig várni. A venezuelai Caracasban az emberek annyira várják a karácsonyi misét, hogy addig görkorcsolyáznak. A hatóságok ilyenkor lezárják az utcákat a forgalom elől, hogy a családok biztonságban, gyakran Mikulásnak öltözve vagy ünnepi ruhában görkorcsolyázhassanak a miséig. Az ugyan nem egyértelmű, hogy ez a szokás honnan ered, de senki sem panaszkodik erre az igen szórakoztató hagyományra.

20 Craziest Christmas Traditions From Around The World | Christmas  traditions, Christmas lovers, Roller skate

2. Hajódíszítés Görögországban

Az ókori tengerésznemzet, Görögország kötelezően hajózásban gondolkodik, amikor ünneplésről van szó. Mivel gyakran a hajók hozták az ajándékokat, így karácsonyi időszakban is a hajókat ünneplik: a gyerekek színes hajómodelleket készítenek és díszítenek fel, több városban pedig egy gazdagon feldíszített hajót emelnek a főtérre karácsonyfa helyett.

Why Greeks Decorate a Boat for Christmas

3. Lengyelországban az állatok is szót kapnak

Ha valaha is elgondolkodtál már azon, hogy mit gondolhat háziállatod, akkor érdemes Lengyelországba utaznod karácsony este, hogy ezt megtudd. A lengyel hagyomány szerint ezen a különleges estén az állatokat megáldják a beszéd képességével jutalmul azért a szerepükért, amelyet a kis Jézus világra jöttében játszottak. Ezért a lengyel gyerekek karácsonykor gyakran kérdezgetik háziállataikat.

How Talking Animals Became a Christmas Legend | Mental Floss

4. A Mikulás is poharat emel Írországban

A Mikulás is megérdemel némi finomságot, ezért Írországban az erőfeszítései nem maradnak jutalom nélkül. Az írek úgy fejezik ki elismerésüket, hogy megosztják a legkedveltebb italukat, és egy pohár Guinness-t hagynak kint a Mikulásnak. Csak arra ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a vendégszeretet kihasználását, ha te vagy a szán vezetője!

Boxing Day Bonanza – Hennesseys Bar – Kitchen – Garden

5. Finom karácsonyi vacsora Japánban

Japán nem keresztény ország, de óriási hatással volt rá a Nyugat, és a japán emberek nagyobb mértékben ünneplik a karácsonyt, mint azt mi gondolnánk. Vannak karácsonyi vásárok, karácsonyi sütemények és egy különleges karácsonyi vacsora: Kentucky Fried Chicken! Igen, míg a fél világ a legfinomabb ínyenc ételeket tálalja, addig Japán a családi vödör ujjongó finomságai felé veszi az irányt. Mindez egy 1974-ben indított, rendkívül sikeres reklámkampányból ered. Ez megragadta a közvéleményt, és azóta is sok japán család számára a karácsony fontos része.

How KFC Became a Christmas Tradition in Japan

De mi az az Advent?

Az Advent Krisztus eljövetelére való felkészülésről szól. Valójában az elmélkedés és a nyugalom időszaka kellene, hogy legyen, de ezt kissé beárnyékolja a világszerte ilyenkor általánossá vált sürgés-forgás, és ünnepi hangulat. A hagyományokat tekintve világszerte különösen fontos jelentősége van az adventi koszorúnak, amely hagyományosan örökzöld ágakból áll, és négy (ritkán több) gyertyával díszítenek fel. Ez a koszorú a várakozás szimbóluma, és gyertyái az Advent időszakának négy hetét jelképezik. Az adventi koszorú eredetileg az otthont és a templomot összekötő kapocs volt, de ma már nem tartozik kimondottan az egyházi szokásokhoz. Az Adventi időszak kezdete a karácsony előtti negyedik vasárnap, ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát, majd minden elkövetkezendő vasárnap egy újabb gyertya kerül meggyújtásra.

Forrás: https://www.rosettastone.co.uk/magazine/5-unusual-advent-traditions-from-around-the-world/

Scroll to Top