Halloween: a színes ünnep

Ahogy az év vége közeledik, és a levelek aranyszínűvé válnak, egyre korábban ér minket a sötétedés. Ebben az időszakban az emberek szerte a világon előveszik a denevérszárnyakat és pókhálókat – mindannyian készülünk az egyik legizgalmasabb ünnepre: Halloweenre, ami nálunk október 31-re esik. De mi is az a Halloween, és honnan ered ez az ősi hagyomány?

A Halloween eredete

A Halloween eredete több száz éves múltra tekint vissza, és számos különböző kultúra hatott rá az évszázadok során. A legtöbben úgy gondolják, hogy a Halloween egy ősi kelta ünnep – amelyet „Samhain” néven ismerünk – utódja.

A Samhain az ókori kelta kultúrában az egyik legfontosabb ünnep volt, amely a téli időszak kezdetét jelentette. A kelta naptár szerint a Samhain ünnepét október végén, november elején tartották, ami egyben az újévet is jelentette számukra. Ez az időszak az év legmélyebb télbe fordulása előtt volt, amikor a természet kihűl, a levelek lehullanak és az élet visszavonul.

A Samhain ünnep a kelták szerint a szelek és a sötétség ideje volt, ekkor a határ a földi és a túlvilági között elvékonyodik. Ezért ebben az időszakban a lelkek visszatérhetnek a földre, hogy meglátogassák az élőket, és megoszthassák velük bölcsességüket. Az emberek gyakran készítettek ételt és italt az elhunytaknak, és gyertyákat helyeztek el az ablakokban, hogy megvilágítsák az útjukat.

A Samhain egyik ikonikus jelképe volt a tök, amit kifaragtak és gyertyával megvilágítottak. Ezzel azt remélték, hogy távol tartják a rossz szellemeket és megvilágítják az elhunytak útját. Ezen kívül sokan jelmezekbe bújtak, hogy összezavarták a túlvilági lényeket, és megvédjék magukat az esetlegesen kártékony lelkektől. Tűzgyújtás is jellemző volt az ünnepen, mint a fény és a melegség szimbóluma.

A rómaiak is hozzájárultak a Halloween kialakulásához. Az ő Pomona istennőjük – aki a gyümölcsök és kertészkedés istennője – tiszteletére őszi gyümölcsfesztivált tartottak, amelynek szimbóluma a tök volt. Ez a szokás az őszi időszak és a tök szimbóluma révén összefonódott a Samhain ünnepével.

Szokások a nagyvilágban

USA: Halloween

Az Egyesült Államokban a Halloween azoknak a bevándorlóknak a hagyományait ötvözi, akik a 19. században érkeztek az országba. Az ír és skót bevándorlók hozták magukkal a Samhain ünnepének hagyományát, beleértve a tökfaragást és a jelmezek viselését. Az amerikai kultúrában azonban ezeket a szokásokat gyorsan átformálták, és kialakult a mai Halloween.

A „trick or treat” szokás arra vezethető vissza, hogy a gyerekek korábban ajándékot kértek az édességek helyett. Amennyiben nem kaptak, apró tréfákkal lepték meg a ház gazdáját. Ez a szokás mára az egyik legismertebb Halloween hagyomány lett.

Mexikó: Dia de los Muertos

Mexikóban a Halloweenhez hasonlóan ünneplik a halottakat, de ezt „Dia de los Muertos”-nak (halottak napja) hívják. Ez egy háromnapos ünnep, amelynek során az emberek az elhunyt rokonok emlékére készítenek oltárokat, és színes díszekkel, virágokkal, valamint a kedvenc ételeikkel tisztelegnek előttük.

Ebbe a szokásba tekinthetünk bele a COCO című animációs filmben.

Kína: Tökök Ünnepe

A kínai Tökök Ünnepe egy hagyományos őszi ünnep, amely a kínai kultúrában több évszázados múltra tekint vissza. Ez az ünnep a 15. holdhónapban, azaz az őszi holdkorban kerül megrendezésre, amikor a hold a legfényesebb és a legnagyobb az év során. A Tökök Ünnepe sokféle hagyományt és szokást foglal magában, a tökfaragástól kezdve a gyertyák gyújtásáig.

A Tökök Ünnepe eredete Kínában gyökerezik, de mára már több ázsiai országban is megünneplik, például Vietnamban, Koreában és Japánban is. Az ünnephez több változatos hiedelem és történet kapcsolódik.

Az egyik legismertebb legenda az az általánosan ismert „Houyi és a tíz nap napfogyatkozás” elnevezésű történet. Ez egy időszámításunk előtti történet, ami a forradalom előtti Kínában játszódik. Houyi, egy ügyes íjász, megmentette a népet a tíz napig tartó sötétségből, amit a tíz nap napfogyatkozása okozott. Ezután a nép nagy tisztelettel adózott Houyi előtt, és úgy hitték, hogy a nap legfényesebb időszakában (a 15. holdnap) a hold is extra fényessé válik, aminek tiszteletére gyertyákat helyeznek ki.

A Tökök Ünnepének egyik legikonikusabb eleme a tökfaragás. A kínaiak a tököket faragják ki különböző mintákkal, például virágokkal, állatokkal vagy kínai karakterekkel. A legelterjedtebb minták azonban általában a boldogságot és a jó szerencsét szimbolizálják.

A Tökök Ünnepének másik fontos eleme a gyertyák és lampionok meggyújtása. Az éjszakai fények a jóságot és a szerencsét jelképezik. A kínaiak sokféle formájú lampiont készítenek, amelyek lehetnek állatok, virágok vagy más szimbolikus formák.

Írország: Samhain-tól Halloween-ig

Írország a Halloween szülőhazája, hiszen a Samhain ősi kelta ünnep itt gyökerezik. Az eredeti Samhain ünnepek óta Írországban a Halloween sokat változott, ünneplése ma már egyre inkább hasonlít az Egyesült Államokban elterjedt módon történő ünneplésre. Az ír Halloween hagyományok és szokások ugyanakkor még mindig erőteljesen jelen vannak.

Az ír emberek is készítenek és faragnak tököket. Ezek a tökök gyakran hasonlóak az amerikaiakhoz, de vannak olyan hagyományok is, amelyekben a tökök helyett céklát vagy burgonyát használnak. Ezekre arcvonásokat faragnak, majd gyertyával világítják meg, és az ablakokban vagy a ház előtt helyezik el, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Az éjszaka fényei fontos szerepet játszanak az ír Halloween ünneplésében is. Sokan készítenek és világítanak lampionokat, hogy megemlékezzenek az elhunytakról, és megteremtsék az ünnepi hangulatot.

Számos városban és településen rendeznek Halloweeni parádékat és fesztiválokat. Ezek a rendezvények általában zenés, táncos és színes programokat kínálnak, és gyakran jelmezes felvonulásokkal zárulnak.

Mivel az ír Halloween eredetileg is kapcsolódik a túlvilághoz és a lelkek ünnepléséhez, sokan keresnek olyan helyeket, amelyek híresek paranormális tevékenységekről vagy régi legendákról. Ilyen helyek például kísértetvárak, ódon kastélyok vagy régi temetők.

Európa

Európában is ünneplik a Halloweent, bár a hagyományok és az ünneplési módok országonként változhatnak. Az Egyesült Államokhoz képest Európában a Halloween hagyományai általában nem olyan mélyen gyökereznek, de az ünnep egyre népszerűbb és elterjedtebb a kontinensen. Több európai országban is megfigyelhető az ünnep egyre növekvő népszerűsége. Az Európában ünneplők gyakran ötvözik az amerikai Halloween hagyományokat a saját országuk hagyományaival, így létrehozva egy egyedi és szórakoztató ünnepi hangulatot.

Halloween Magyarországon

Magyarországon igen fiatal ez az ünnep, valamikor a 2000-es évek elején kezdett elterjedni. Eléggé ellentmondásos érzelmeket vált ki (nemcsak nálunk) mivel a Halloween nem keresztény ünnep, ráadásul egy nappal a keresztény mindenszentek előtt tartják, ezért vannak kimondottan ellenzői is. Ők úgy vélik, hogy a Halloween a mindenszentek ünnepét beárnyékolja, ezért semmilyen módon nem is merik el a létezését.

Mindezek ellenére egyre több helyen találkozhatunk felvonulással, jelmezes partykkal, tökfaragással.

Boldog Halloweent!

Scroll to Top