Őszi szimbólumok a nagyvilágból

készítette: @irenhorrors

Nap-éj egyenlőség

Ahogy a nap 2023. szeptember 23-án felkel, az északi félteke az őszi nap-éj egyenlőséget köszönti, ami a nyár végét és az ősz kezdetét jelzi. Ezt a Mabon néven is ismert égi eseményt a nappal és az éjszaka közötti harmonikus egyensúly jellemzi, és a hosszabb éjszakák és rövidebb nappalok fokozatos megjelenését hirdeti.

Ennek az évszakváltásnak a jelentősége túlmutat a puszta csillagászati megfigyeléseken: az ősi kultúrák, asztrológusok és tudósok mély összefüggéseket vontak le az ősz szépsége és az emberi tapasztalat között. Ezek a szimbolikus jelentések meghatóan emlékeztetnek arra, hogy az anyatermészet milyen mély hatást gyakorol a létezésünkre. Az őslakos közösségek világszerte tisztelik a földalapú hagyományokat és rituálékat, és hatalmas értéket tulajdonítanak az évszakok átmenetének, beleértve a téli napfordulót, a tavaszi nap-éj egyenlőséget, a nyári napfordulót és az őszi nap-éj egyenlőséget.

Miközben megfigyeljük a Föld útját ezeken az évszakjelzőkön keresztül, úgy is tekinthetünk rájuk, mint belső utazásunk szakaszaira. Ahogy a körülöttünk lévő természeti világ átalakul és fejlődik, nekünk is lehetőségünk nyílik arra, hogy elgondolkodjunk, megújuljunk és növekedjünk. Az őszi nap-éj egyenlőség arra hív minket, hogy elfogadjuk ezt az átalakító erőt, ahogyan üdvözöljük az évszakok változását és minden ígéretét, amit ezek tartogatnak.

készítette: @yana.dhyana

Változás és átmenet

Ahogy a tavasz az újjászületés és az átalakulás ígéretét hozza magával, úgy az ősz is a változás és az átmenet idejét hirdeti. A tavasszal tapasztalható külső növekedéssel és virágzással ellentétben azonban az őszi évszakot gyakran társítják egy inkább magunkba forduló és szemlélődő utazással.

Az évnek ez az időszaka a befelé fordulás folyamatát és a lelket tápláló tevékenységeket szimbolizálja, mint például a szeretteinkkel való együttlét az otthonunk kényelmében, vagy a magányos tevékenységek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk önmagunkhoz.
Egyensúly és földelés

Az ősz nemcsak a változás és az átmenet időszakát jelzi, hanem az egyensúlyt és a harmóniát is szimbolizálja. A Nap belépése a Mérlegbe, amelyet a kiegyensúlyozott mérlegek jelképeznek, arra emlékeztet bennünket, milyen fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben.

Miközben búcsút veszünk a nyár vibráló és izgalmas időszakától, az ősz lehetőséget kínál arra, hogy a középpontba helyezzük magunkat, és a jelen pillanatban megtaláljuk a földet. Ez az évszak arra hív, hogy újra kapcsolódjunk a földhöz, és ápoljuk belső egyensúlyunkat, hogy az elkövetkező napokat az egyensúly és a céltudatosság megújult érzésével közelítsük meg.

Bőség és felkészülés

Az ősz, más néven a betakarítási időszak a bőség és a felkészülés időszaka. A hónapokig tartó földművelés után a tavasszal elvetett terményeket most már készen állnak a betakarításra és tárolásra, hogy megteljenek a kosarak és a piacok az évszak bőséges termésével. Az állatok veleszületett bölcsességükkel előkészítették odúikat és otthonaikat a szükséges élelemmel és kényelemmel, hogy átvészeljék a közelgő telet.

Az ősz azonban nem csak a fizikai felkészülés időszaka. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy újra kapcsolatba lépjünk önmagunkkal, és gondozzuk érzelmi és spirituális szentélyeinket. Ahogy a kinti világ lassulni és elcsendesedni kezd, arra hívnak bennünket, hogy forduljunk befelé, és teremtsük meg a menedék és a megújulás helyeit, képletesen és szó szerint egyaránt.

Mulandóság és elengedés

Ahogy a fák, amelyek kecsesen hullatják leveleiket, és a kígyó, amely levedli a bőrét, az ősz az elengedés évszakát jelzi. Arra int, hogy számba vegyük életünket, értékeljük át szokásainkat és kapcsolatainkat, és engedjük el azt, ami már nem szolgál minket.

Ahogy a levelek finoman lehullanak a földre, és a kígyó levedli régi bőrét, minden dolog mulandóságára és magának az életnek a mulandóságára emlékeztetnek bennünket. Ez az évszak arra ösztönöz bennünket, hogy elfogadjuk létünk mulandóságát, és vigaszt találjunk abban a tudatban, hogy ahogy a fák tavasszal újból rügyezni fognak, és a kígyó megújulva és újjáéledve fog előbújni, úgy mi is lehetőséget kapunk arra, hogy levetjük terheinket és újrakezdjük.

készítette: @abigail_larson

Arató Hold

Az Arató Hold, az ősz egyik kedvelt szimbóluma, csodálatos látványt nyújt. Az őszi nap-éj egyenlőséghez legközelebb eső telihold ragyogó fényével bevilágítja az eget, és fényes varázslatot bocsát az alatta elterülő földre.

Idén, 2023. szeptember 28-án az Arató Hold ismét megtisztel bennünket jelenlétével, és bőséges, ragyogó holdfénnyel tölti meg az éjszakai égboltot. A gazdák számára ez az égi esemény már régóta értékes segítség, hiszen a tél megérkezése előtt a nyáron megtermelt termény betakarításán fáradozva biztosítja a szükséges megvilágítást.

Tök ünnep Mexikóban

Ahogy Mexikóvárosban beköszönt az ősz, a nyüzsgő utcák életre kelnek a Dia de los Muertos (halottak napja, avagy a halottakkal való találkozás ünnepe) ünnepi előkészületeitől, az élet és a halál ünnepétől, amely évszázadok óta nagyra becsült hagyomány.

A nyüzsgő piacokon a calabaza uralkodik, amely az évszak alapvető szimbóluma. Ez a szó, amely spanyolul tököt vagy tököt jelent, az aztékok és a maják őslakosainak nyelvéből származik, akik ezt a szerény terményt a föld szent ajándékaként tisztelték. A calabaza története több mint 7500 évre nyúlik vissza, ami a mexikói kultúrában és konyhában betöltött tartós jelentőségét bizonyítja.

Többek között ebbe a hagyományba pillanthatunk be a Coco című animációs filmben.

Cornucopia

A Cornucopia a gyümölccsel és virággal csordultig töltött szarvat jelenti. A Mabon – vagyis az őszi nap-éj egyenlőség ünnepe – ősi hagyományainak középpontjában a bőség és a bőség szimbóluma, a kukoricacső áll, amely már régóta megragadta az emberek képzeletét világszerte.

Ezt az ikonikus szimbólumot gyakran bőségszarunak is nevezik, és az aratási időszak bőségét jelképezi, amikor a földet elárasztják a munka gyümölcsei. Az aranyló búzaszemektől kezdve az asztalainkat díszítő zamatos gyümölcsökig és zöldségekig a bőségszaru a természet határtalan nagylelkűségére és a minket körülvevő bőséges áldásokra emlékeztet.

Alma, szőlő és bor

A lehulló levelek és a csípős őszi levegő közepette a szerény alma új értelmet és jelentőséget nyer. Ezt az egyszerű gyümölcsöt az élet, a gyógyulás és a megújulás szimbólumaként tisztelik, amely generációk óta a teljességet és a vitalitást testesíti meg.

Az őszi nap-éj egyenlőség idején a walesiek úgy tisztelik ezt a szent gyümölcsöt, hogy oltáraikat almával és szőlővel díszítik, ami a föld ajándékaiért érzett hála gyönyörű és megható kifejezése. Ezzel a tisztelettel ismerik el az alma mély és tartós erejét és életadó tulajdonságait.

Makkok és tölgyfák

Ahogy a levelek kezdenek elfordulni, és a levegő csípőssé válik, a hatalmas tölgyfa ontja bőséges termését a földre. Ebből az ősi és tiszteletre méltó forrásból származik a szerény makk, egy kicsi, de erőteljes gyümölcs, amely magában hordozza az életerő és az erő lényegét.

Az ősszel a földre hulló makk a nagy dolgok eléréséhez szükséges kitartást és állhatatosságot jelképezi. Csak a teljesen kifejlett tölgyeken találhatók ezek az apró, de szívós gyümölcsök, amelyek az álmaink megvalósításához szükséges hosszú távú erőfeszítés és elkötelezettség bizonyítéka.

Piros, narancssárga és sárga levelek

Ősszel a fák a piros, narancs és sárga élénk árnyalataival díszítik magukat, ami lélegzetelállító látvány, és jelzi életciklusuk végét. Ahogy elengedik leveleiket, visszatérnek a földbe, és ezzel bezárul az élet körforgása. Ezek a természetben bővelkedő ragyogó árnyalatok olyan egyedi melegséggel és bájjal ruházzák fel az évszakot, amely csodálattal és csodálattal tölti el a szívet.

készítette: @artofmaquenda
Scroll to Top