A Kos története

Kos csillagkép

A Kos csillagkép az északi égi féltekén, a Halak és a Bika között helyezkedik el. A Kos egyike annak a 48 csillagképnek, amelyet Ptolemaiosz görög csillagász írt le a 2. században.

A Kos négy legfényesebb csillaga a Hamal, a Sheratan, a Mesarthim és a 41 Arietis. A csillagképben található objektumok között több kölcsönhatásban lévő galaxispár is található. A Kosból több meteorzápor is kisugározni látszik.

A Kos csillagképének három kiemelkedő csillaga van, amelyeket gyakran használják a tájékozódáshoz. Novemberben és decemberben a Kos alkonyatkor a keleti horizont felett az éjszakai égbolton látható.

Babiloni Kos

A babiloniak eredetileg ezt a csillagképet a földművelő munkásokhoz társították, de a későbbiekben – ismeretlen okból – megváltoztatták a kosra. Az i.e. 7. században az újbabiloniak felülvizsgálták a babiloni állatövi jegyeket, amelynek következtében az Alpha Arietis, Hamal csillagkép igen közel került a tavaszi napéjegyenlőséghez. Ennek köszöntehető, hogy az asztrológiában a Kos kiemelkedő helyet kapott az állatövi jegyek között. Azokban az időkben a Kos időtartama magában foglalta a napéjegyenlőséget is. A a Föld tengelyének lassú változása miatt később viszont már nem a Kos idejére esett a napéjegyenlőség, hanem a Halak idejére, de i.e. 130-ban viszont a Gamma Arietistől délre volt, így ez lett a Kos állatöv kezdőpontja.

Kos a mitológiában

Az ókori görög és hellenisztikus mitológiában a Kos-t az Aranygyapjú történetével hozzák összefüggésbe, melyben az arany kos megmentette Phrixust és Helle-t attól, hogy feláldozzák őket az isteneknek. A kos bőre volt az Aranygyapjú, amelyet egy templomban helyeztek el, és későbbi történetekben is találkozhatunk vele.

Phrixus egy boióti király fia, akinek volt egy Helle nevű ikertestvére. A történet szerint a gyerekek mostohaanyja, Ino, nem szerette őket, és meg akart tőlük szabadulni, amire kiötölt egy tervet. Úgy gondolta, hogy az országot majd az éhínség szélére sodorja úgy, hogy akadályozza a búzatermést, és megvesztegetéssel hazugságra bírja a delphoi jósnővel konzultáló küldöttet. A tervek szerint a küldött úgy tolmácsolja a jósnő azt üzenetét, hogy az azt mondta, a király gyermekeit fel kell áldozni, ha nem akarják, hogy éhezzen a nép.

♥*CORinAZONe ART- The art of Corina Chirila*♥*:...: The legend of Aries,  the golden ram
Corina Chirila: The legend of Aries, the golden ram

De Nephele, a felhő nimfa, a gyermekek igazi anyja egy aranygyapjas szárnyas kost küldött Phrixus és Helle megmentésére. A kos megragadta mindkét gyermeket, és keletre repült velük, Kolkhiszba. Útközben Helle leesett a kosról és belefulladt a Dardanellákba, így az utat csak Phrixus élte túl. (A tengerszorost később Hellespontnak, azaz Helle tengerének nevezték el a király gyermekének emlékére.) Phrixos feláldoszta a kost Poszeidónnak, aki ezért csillagképet alkotott a kosból. Phrixust a kolkhisz Aeëtes király fogadta, akinek Phrixus átadta az Aranygyapjút, cserébe a király leánya, Chalciope kezét adta Phrixusnak.

Az ókori Mezopotámiában a sumérok a Napot „Subat”-nak hívták – ami ezen a nyelven juhot vagy kost jelent – a bolygókat pedig együtt az égi csordának nevezték. A Kos legfényesebb csillaga, a Hamal a szkíta egyik csillagát jelképezte, ami egy olyan égi fegyvert jelentett, amely megvédte az embereket a vihat hét szelleme ellen.

Az ókori egyiptomi csillagászatban a Kos az Amon-Ra istenhez kapcsolódott. Ezt az istent kosfejű emberként ábrázolták. Ő képviselte a termékenységet és a kreativitást. A mítosz szerint, amikor a Dionüszosz afrikai hadjáratai során a sivatagban haladt, a sereget egy kos vezette el a vízhez.

A Kos szimbolikája

Aries

A Kos csillagjegy az állatöv első asztrológiai jegye, szimbóluma a kos állat. Őseleme a tűz, amely a változást és az energiák mozgosításának lehetőségét hordozza magában. Szimbolikus színe a vörös.

A kos szimbolizálja gyakran a kezdetet, az energikus változások mozgatórugóját hiszen nem hátrál meg, fejjel előre tör magának utat. A tavasz kezdetét is jelzi, ezért az újjászületés, megújulás, növekedés és újrakezdés szinomímája is egyben.

Az év ezen időszakában, amikor kezdődik a tavasz, a napéjegyenlőség után a fény győzedelmeskedett a sötétség felett, és a Kos energiái is segítségünkre vannak, érdemes belevágni új tervek megvalósításába.

Források: https://www.constellation-guide.com, https://happypiranha.com


Scroll to Top