Húshagyókedd, hamvazószerda, torkos csütörtök

A télbúcsúztató farsang időszaka vízkereszt napjától hamvazószerdáig tart. Vízkereszt állandó dátum (január 6.), de hamvazószerdát (idén március 6.) a mozgó húsvéti ünnep határozza meg.

Az farsang időszaka – ami ebben az évben igen hosszúra nyúlt – régen a lakodalmak időszaka volt, sok néphagyományt őrzünk ma is ehhez kapcsolódóan, amik lassan halványodni látszanak. Az egymást érő bálok és mulatságok mára kimentek a divatból, de az időszak végére maradó farsangfarka (farsang utolsó három napja) még ma is több kultúrában megmaradt ünnepi időszak, ekkor karneválokkal igyekeznek végképp elüldözni a telet.

A nagy heje-huja után kezdődik a húsvétot megelőző negyven napig tartó böjt. Húshagyó kedd farsang utolsó napja, és hamvazószerda a böjt első napja. Igen ám, de mi a torkos csütörtök?

A nagy mulatságokra finomságokkal is készültek természetesen. A hirtelen végeszakadó eszem-iszom rengeteg megmaradt ételt hagyott maga után, ezért az egyház enyhített szigorán, és egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradék ne vesszen kárba és el lehessen fogyasztani. Idővel e csütörtöki napot nemcsak „torkos” jelzővel látták el, de találkozhatunk a zabáló-, illetve tobzódócsütörtök névvel is.

Scroll to Top