Tavaszpont, tavaszünnep / márc. 20-21

Ha a tavaszra gondolunk, akkor virágzó rétek, kellemes meleg, és friss esők jutnak eszünkbe. Az egyre több zöld jó érzéssel tölt el bennünket, és mintegy jutalom számunkra a hosszú sötét és hideg napok után.

A tavaszi nap-éj egyenlőség túl azon, hogy elhozza nekünk a vágyott napfényt és az új élet befogadására szólít minket, sokféle erőt rejt magában.

Ezt a geológiai és csillagászati eseményt az egész északi féltekén elő népek és kultúrák megünneplik. Az ünnep központi eleme a remény és újjászületés.

De mi is az a nap-éj egyenlőség?

Tudományos megközelítésből a tavaszi (vagy márciusi) nap-éj egyenlőség akkor fordul elő, amikor a nap közvetlenül az Egyenlítő felett helyezkedik el, ami azt eredményezik, hogy a nappali fény és az éjszakai sötétség egyforma hosszúságú mindkét féltekén.

A tavaszi nap-éj egyenlőséget követően hosszabbodik a nappali fény egészen a nyári napfordulóig.

Kultúrák, naptárak, ünnepek

Kr.e. 3000 körül a babiloniak 12 holdfázis teljes ciklusán alapuló, luniszoláris időrendet hoztak létre. Ez a naptári a tavaszi nap-éj egyenlőség után az első teliholddal kezdődött. Számos modern naptár és ünnep folytatja ezt a hagyományt: a tavasz születésével és a napok hosszabbodásával kezdődik az újrakezdés.

Egy másik jelentős kulturális szokás a perzsa vagy iráni újévet tisztelő kéthetes ünnepség, a Nowruz. Ez az ünnep a tavaszi nap-éj egyenlőség időszakában történik, és az iráni naptár kezdetét jelöli meg.

A hindu újét a tavaszi nap-éj egyenlőség közelében indul, az indiai holdnaptár március 21-22 körül kezdődik, a Chaitra hónapjával.

A zsidó húsvét általában az első félholdra esik az északi tavaszi nap-éj egyenlőség után A húsvét keresztény ünnepét is holdnaptár határozza meg, amely a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első telihold utáni első vasárnap.

„A Nowruz az elmélkedésről és az új kezdetekről szól” – mondja Katayoun Khorramzadeh iráni származású antropológus. „Ezért fogadalmaink az otthonaink és szellemiségünk megtisztítására vonatkoznak, hogy így egészségben jólétben és áldásokban üdvözöljük az új évet. Az évnek ebben a varázslatos idejére jellemző a levegő jácint illata, sok finom édesség fogyasztása és szeretteink meglátogatása.” A szent családi idő és a tavaszi takarítás mellett egy speciális, haft-bűn nevű asztalt állítanak össze, amely a perzsa ábécéhez kapcsolódó szimbolikus elemeket tartalmaz.

Ostara: Az év kereke

Az év kereke egy modern pogány ünnepnaptár, amely a szezonális fesztiválokat és ünnepeket tartalmazza, benne mindkét napfordulót, mindkét nap-éj egyenlőséget és a közöttük elhelyezkedő középpontokat. A tavaszi nap-éj egyenlőség megfelelőjét hívják Ostarának, ez két kelta fesztivál Imbolc és Beltane között található.

Az elnevezés ismeretek szerint Ostara Ēostréből származik, aki egy germán hajnal és termékenység-istennő volt Jacob Grimm (a meseíró testvére) egy 1835-ös „Deutche Mythologie” című írásában boncolgatja a pogány istenség és a keresztény ünnepek leghíresebb ünnepének, a Húsvétnak a kapcsolatát. Azt írja: „Az Ostara, hasonlóan az angolszász Eástréhez, a pogány vallásban egy magasabb rendű lényt jelöl, akinek imádata olyan mélyen gyökerezik, hogy a keresztény tanítók is elfogadták és használják.

A kelta hagyomány szerint Ostarát hagyományos drágakövekkel, tömjénnel és színes virágokkal ünneplik.

A tojás kimondottan a termékenység szimbólumaként jelenik meg, a nyúl vagy mezei nyúl mellett, ami maga is az istennőhöz kapcsolódik. Az Ostara-szertartás magában foglalja az otthonok kitakarítását és feldíszítését, valamint a megújulás üzenetén való elmélkedést és a hosszabb nappalok dicsőítését.

Telihold a Mérlegben

Minden igazi szezonális ünnep megköveteli a Nap, Hold, bolygók és csillagok viszonyának figyelését. A tavaszi nap-éj egyenlőség asztrológiai megfigyelése egy újabb módszer arra, hogy felismerjük kapcsolatunkat az égi erőkkel a sötétséggel és a fénnyel.

A tavaszi nap-éj egyenlőség arra ösztönöz minket, hogy élvezzük az élet apró örömeit, töltsünk több időt a természetben, és készüljünk fel jövőnk magjának elültetésére, amely elvezet minket a bőséghez, ami akkor jön el, ha céllal és szenvedéllyel éljük az életet.

A Kosban lévő Nap és a Mérlegben lévő Hold segítségével könnyen tudunk pozitív lépéseket tenni annak érdekében, hogy elinduljunk a harmónia felé.

Az örök tavaszi remény

A perzsáktól a pogányokon át, mindannyian vágyakozunk a tavasz fiatalító ígéreteire. Töltődjünk hát újra, frissüljünk fel a tavaszi nap-éj egyenlőség idején!

Forrás: https://oghamart.com


Scroll to Top