A téli napforduló spirituális jelentősége

A Nap fénye a téli napfordulóval új napciklust kezd. A sugarak beragyogják a sötétséget, és táplálják az újonnan születő életet. És ez tükröződik a természetben is, ahogy a magok a föld sötétségébe kerülnek, hogy aztán a Nap életadó sugarai által ismét előbukkanjanak.

A napforduló évente más-más időpontban következik be, az északi féltekén december 21-én vagy 22-én, ami a tél első napját jelzi.

Az északi féltekén ilyenkor tapasztaljuk az év leghosszabb és legsötétebb éjszakáját és a legrövidebb nappalt, a legkevesebb nappali fényt. A sötétség győzedelmeskedik a fény felett, de ez fordulópontot jelent!

Télen minden szunnyad a csendes földben, ez a pihenés és elmélkedés szent ideje az ébredés és a lassú építkezés előtt a világosabb napok felé.

A tél energiája a befelé fordulás energiája. Ez a termékeny sötétség és csend, amelyből végül előbukkanhatnak lelkünk vágyai és új inspirációi. Ahogy tudatosan összekapcsoljuk tudatosságunkat a természet ciklusaival, úgy kezd elmélyülni a saját személyes növekedési ciklusaink megértése.

Miért töltünk annyi időt azzal, hogy elnyomjuk és elrejtjük a sötétségünket? Amikor a negatív érzelmek felszínre törnek, és érezzük őket, kényelmetlenek, kellemetlenek, vagy ami még rosszabb, rossznak tartjuk magunkat, amiért érezzük őket.

Amikor félünk a saját sötétségünktől, elzárjuk magunkat személyes erőnk egyik alapvető forrásától. A kulcs nem abban rejlik, hogy hagyjuk, hogy a sötétség elárassza az életünket és a gondolatainkat, hanem abban, hogy megértjük, hogy a sötétség a személyes növekedés és átalakulás egyik legnagyobb katalizátora lehet. Talán még a megvilágosodáshoz vezető utunk is.

Ha megengedjük magunknak, hogy érezzük érzelmeinket és megtapasztaljuk saját sötétségünket, maga a sötétség válhat azzá a spirituális bölcsővé, amelyben belső fényünk és új életünk megszületik.

Engedd, hogy az érzéseid vezessenek, mert az érzéseid az igazságod!

A téli napforduló a nagy csend, mielőtt a Nap ereje megnő, és a nappalok hosszabbak lesznek. Ez lehet a pihenés és az elmélkedés ideje.

A napforduló latinul két szóból áll: sol-, ami „a napot” és sistere, ami „állva tartást” jelent. A téli napforduló az év egyik legerőteljesebb pontja, amikor a Föld tengelye megáll, eltolódik és az ellenkező irányba mozog. A napforduló pontjai körül három napon át tapasztaljuk a megállási pont és az irányváltás erejét. A mozdulatlanul álló Nap erőteljes metaforája annak az energiának, amely a téli napforduló idején rendelkezésünkre áll, hogy tudatosan megváltoztassuk életünk irányát, és erre az energiára építve lépjünk be az új évbe. A leghosszabb éjszaka és a legsötétebb nap megtapasztalása után az éjszakák egyre rövidebbek, a nappalok pedig egyre világosabbak lesznek a nyári napfordulóig.

Ebben az időszakban hagyd magad megpihenni a sötétség békéjében, tudva, hogy az évszak változása és a világosabb napok visszatérése előtted áll, emlékezz arra, hogy mindig kapcsolatban állsz a Forrással, és belső fényed soha nem halványul el.

Ne erőltesd magadra, hogy most azonnal változtass, vagy hogy rögtön cselekedj … hagyd, hogy az új élet és az inspiráció energiái lassan épüljenek benned, és tavaszra új energiától és ötletektől fogsz duzzadni. Ez a dolgok természete… a személyes növekedés és változás ciklusai és ritmusa, és ha következetesen, együttérzéssel törődsz magaddal, lehetővé téve a pihenést és az elmélkedést, 2022-ben nagy öröm lesz a termése.

Talán érdemes időt szánnod arra, hogy megértsd és elfogadd az elmúlást és az új kezdetet az életedben egy szertartás vagy személyes rituálé keretében, amely egyszerre tiszteleg a múltad előtt és megtisztítja a teret, hogy helyet adj annak, amit a következő évre kívánsz.

Rituálék

Bármit is választasz az év végének, az új év eljövetelének és a fény újjászületésének megünneplésére – akár csendes elmélkedéssel, akár közösséggel ünnepelsz -, tudd, hogy a világban mindenütt sok tűz ég ebben az időszakban!

A rituálék értelmet adnak az életnek

Az év leghosszabb éjszakáját számos hagyomány szent és gazdag időszakként tiszteli. Függetlenül az ünnepi hagyományoktól, az évnek ezt az időszakát tölthetjük azzal, hogy elgondolkodunk az elmúlt évről, és részt veszünk a saját személyes rituálénkban, a fény vagy a „Vég és Kezdet” rituáléjában. Amikor időt szakítunk a Szellem ajándékainak elismerésére, képesek leszünk saját belső fényünk befogadására. Egy személyes rituálé végrehajtásával megünnepelheted a sötétséget és a fényt, és egyensúlyt és harmóniát hívhatsz az életedbe!

A rituálék tisztelik és elismerik az Élet láthatatlan hálóját, amely mindannyiunkat összeköt. Amikor rituáléval tisztelgünk személyes ritmusunk és az évszakok előtt, kapcsolódhatunk a természethez, és újra élhetjük állandóan változó áramlását. Elég egy egyszerű rituális cselekedet, amelyet a szívedben lévő szándékkal végzel.

Mivel az évnek ez az időszaka a fénnyel kapcsolatos – ünnepeljünk fényfüzérekkel, csillagszórókkal és gyertyákkal. A fényünnepek emlékeztethetnek belső fényünkre és az isteni fényre, amely a sötétség idején is útba igazít bennünket.

Csatlakozhatsz a Fények Ünnepének zsidó hagyományához, amely 8 napon át tartó rituális megvilágítással jár, vagy vegyél részt egy közösségi máglyán, és égesd el a saját ünnepi rönködet, amely hagyomány a kereszténység előtti észak-európai időkben gyökerezik.

Tűz szertartás a felszabadulásért és újjászületésért

Készíts felajánlást, amely a múltat képviseli, és add át a Tűz Szellemének a befejezés, a vég, az elengedés jelképeként. Ezután tölts el egy kis időt álmodozással és új tervek kigondolásával, hogy fókuszba helyezd azt, amit a következő évben szeretnél megtapasztalni és megvalósítani. Ez történhet személyes szertartásként vagy csoportosan is.

  • Gyújtsatok tüzet (tehetitek mindezt a szabad ég alatt, de akár összegyűlve egy fedett helyen is. Ebben az esetben ügyeljetek a tűzre!)
  • Osszatok ki mindenkinek kis papírokat és ceruzákat, hogy leírhassa, mit szeretne elengedni.
  • Amikor mindenki leírta a gondolatait a papír(ok)ra, hajtsátok, vagy gyűrjétek össze!
  • Üljetek össze a tűz körül!
  • Sorban egymás után mindenki dobja a tűzbe papírját!
  • Csendben elmélkedjetek kicsit!
  • Miután mindenki beledobta minden papírját, járjátok körbe a tüzet!
  • Mindenki elmondhat valamit, amiért hálás.
  • Ünnepeljetek, énekeljetek, doboljatok, használjatok csörgőt vagy más hangkeltőket, így küldjétek küldhetjük el gondolataitokat, kéréseiteket az Univerzumba!

Forrás: https://exploredeeply.com

Scroll to Top