Mit mond nekünk februárban a medve?

Minden népnek megvannak a hagyományai a tavasz eljövetelének megjósolására. Bár a medvekultusz ősidők óta megfigyelhető a finnugor népeknél, a medve február másodikai felébredése érdekes módon csak nálunk számít jósló eseménynek. A hagyomány szerint ha a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszamegy. Ez azt jelzi számunkra, hogy a tél még sokáig eltarthat.

Mexican black bear (NPS/R. Negele)

A mai napig kérdés, hogy valójában honnan eredhet ez a hagyomány, de többen úgy gondolják, hogy népszerűségét Jókai Mór „Az új földesúr” című regényének egy része alapozta meg:

„… Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett. Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! (…) S a medvének mindig igaza van …”

A medve téli álma

Forrás: https://extension.usu.edu

Hallottuk már a mondást: „Úgy alszik, mint a bunda!”. Ennek eredetét többféle képpen magyarázzák, de az egyik szerint a medve bundájára, illetve a medvére utal, ami azt jelenti, hogy a jól kipihent ember egész éjjel jól aludt. A legtöbben hallottunk már arról is, hogy a medvéknek szükségük van táplálékra és zsírraktárakra a téli alváshoz. De tudtad, hogy a medvék nem igazán alszanak téli álmot? Valójában egyetlen nagy emlős sem alszik téli álmot. Bár a medvék téli pihenését általában téli álomként emlegetjük, valójában ez egy torpor (szószerinti jelentése: kábulat, ernyedtség) elnevezésű folyamat.

Juniors Bildarchiv – Alamy

A medve „téli álma” tulajdonképpen a táplálékhiányra, a csökkenő hőmérsékletre és a havazásra adott válaszreakció, és az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják a hosszát. Észak-Amerika melegebb részein néhány hétig, de az alaszkai medvék esetében 6 hónapig is eltarthat. A téli álmot alvó medvék sekély álomba merülnek, a testhőmérsékletük kb. 10 fokkal csökken, anyagcseréjük és pulzusszámuk lelassul, és nem kell enniük, inniuk vagy ürüléket üríteniük. A túlélés érdekében a medvék testében lévő zsír vízzé és kalóriává bomlik le, amit a szervezet felhasználhat. Az izom- és szervszövetek lebomlanak, hogy a szervezetet fehérjével lássák el. Ez valójában elég szokatlan. Az izom- és szervszövetek a karbamidban (a vizelet alapanyagában) lévő nitrogén felhasználásával épülnek újjá.

Ezzel szemben az „igazi téli álmot alvók” – mint például a mókusok – testhőmérsékletüket fagypont közelébe csökkentik, és anyagcseréjüket is jelentősen lelassítják, hogy energiát takarítsanak meg, amikor kevés a táplálék. Ugyanakkor kb. hetente egyszer fel kell ébredniük, hogy táplálékhoz jussanak és ürüléket ürítsenek.

Többek számára igen érdekes, hogy a medve hogyan ébred fel a torporból. Mivel a vérhőmérsékletet és az anyagcserét a normál testhőmérsékletre kell emelniük, az igazi „hibernátorok” lassan ébrednek, és letargikusak, amíg teljesen fel nem ébrednek. Ezzel szemben a medvék képesek hirtelen felébredni a nyugalmi állapotból, ha veszélyt éreznek. Ez a viselkedés a nőstény medvék számára nagyon is előnyös és fontos, mivel a medvebocsok általában télen születnek és a kölykök nem alszanak téli álmot (nem esnek torporba). Az anyjuk viszont igen, és alvás közben is szoptatnak. Azonban időnként felébrednek, hogy gondoskodjanak a kölykeikről, és gondoskodjanak arról is, hogy a kölykök biztonságban és melegben legyenek. Ez nem lenne lehetséges, ha igazából téli álmot aludnának.

Egyébiránt a szokatlan torpor viselkedésük miatt (szokásosnál magasabb testhőmérséklet, nincs „köztes ébredés”, hirtelen visszatérés a normál testhőmérsékletre) némely tudós újabban „szuper-hibernátoroknak” nevezi őket, bár ez az új kifejezés nem általánosan elfogadott. Arra viszont számítani kell, hogy amikor a medvék felébrednek, ÉHESEK. Ez az az időszak, amikor szokatlanul sok medvével találkozhatunk a külvárosok és a vadon élő területek határán belül, mivel a medvék bemerészkednek a külvárosi tájakra, hogy élelmet találjanak.

Mindenesetre én azért néha szeretnék télen medveként „aludni”, leginkább hím medveként…

Scroll to Top